Umjetnost sporog življenja

Umjetnost sporog življenja

By Lamija Hadžić

Da li vam se dopada brzi način života kojim živimo danas? Razmišljali smo o tome kako smo svi stalno u nekoj jurnjavi i da u takvim okolnostima nismo u mogućnosti da uživamo u životu onako kako bismo trebali…

Osjetivši čežnju za prošlim vremenima, kada se filozofija sporog življenja više njegovala, odlučismo da provedemo neko vrijeme u divnoj avliji Svrzine kuće, sa prekrasnim blizankama Nejrom i Nejlom Mahić. Bili smo očarani svom tom ljepotom oko nas; šetali smo avlijom i upijali mirise cvijeća, uživali u okusima svježih polodova, osluškivali cvrkut ptica, opustili se i tako okrijepili i dušu i tijelo.

 

Na fotografijama Nejla i Nejra nose vrlo ugodan kardigan kombinezon sa nježnim cvjetnim printom. 

 

Opojan miris ruža nas je podsjetio na romantične stihove iz sevdalinke “Gondže ružo” :

Gondže ružo, u zelenom sadu,

Lijepo li mirišeš u hladu!

Ljepše nego sav bosiljak rani, 

I zumbuli rosom pokapani!

 

Na ovoj fotografiji Nejla nosi elegantnu crnu košulju na preklop.

 

Nejra i Nejla nose crnu haljinu i košulju na preklop. 

 

 

Nejla i Nejra nose pastelno plavu košulju i haljinu na preklop.

 

Velika ljubav prema prirodi i cvijeću i spokojstvu koje ono donosi, koju su osjećali naše (pra)nane i djedovi se ogledala u prekrasim uređenjima avlija. Avlija Svrzine kuće je jedan od najljepših primjera, a danas i rijetkih, kako su izgledale bosanske avlije. 

 

 

Nejla i Nejra nose vrlo udobnu haljinu u crnoj i nježnoj rozoj boji. Haljine su  izađene od viskoze i vrlo su ugodne za nošenje tokom toplih ljetnih dana. 

 

Svrzina kuća je sagrađena u 18. stoljeću i od izuzetnog je značaja ne samo kao svjedok jednog vremena, već i kao primjer bosanske tradicije, kulture i običaja. 

Kuća i avlija u potpunosti su sagrađene u tradicionalnom bosanskom stilu, te su odraz kulture stanovanja u Sarajevu tokom 18. i 19. stoljeća. Svrzina kuća jedan je od rijetkih primjera kuće podijeljene na dva dijela: javni - muški (selamluk) i porodični - ženski (haremluk). Selamluk je bio za goste, a haremluk je služio za porodična okupljanja i odmor. 

U središtu ženskog dijela nalazi se avlija sa prekrasnim cvijećem u kojoj su se članovi porodice družili i ispijali kafu. Tokom vrelih ljetnih dana mogli su se zaštiti od sunca sjedeći u hladovini hajata - poluotvorenog prostora čiji je stop ukrašen cvjetnim mozaicima koji ovaj mirni kutak kuće čine još posebnijim.

 

Na ovim fotografijama blizanke nose košulju i šorc, te kardigan i hlače u bež boji sa lijepim cvjetnim printom. 

 

Taj divan dan koji smo proveli u Svrzinoj kući nas je podsjetio kako je život nekad izgledao, te da usporavanje tempa daje prednost istinskom užitku. Filozofija sporoga života podrazumijeva harmoniju i balans. Život je kratak i jako je važno da budemo prisutni i uživamo sada, ovdje i u svakom trenutku. 

Svi odjevni predmeti iz naše nove Bazerdžan Wear kolekcije su napravljeni od izuzetno ugodne viskoze koja je zbog svoje prozračnosti jedan od omiljenih ljetnih materijala.

 

Back to blog